Συνολικά 425 ακτές και οκτώ μαρίνες κέρδισαν το βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα, κατατάσσοντας και φέτος τη χώρα μας στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 39 χώρες, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η διεθνής Επιτροπή, για το 2009 βράβευσε συνολικά 2.699 ακτές και 639 μαρίνες.
Στην πρώτη θέση του καταλόγου των χωρών που κέρδισαν «γαλάζιες σημαίες» βρίσκεται η Ισπανία, ενώ στην τρίτη ανέβηκε η Γαλλία, για να παραχωρήσει φέτος την τέταρτη θέση της την οποία κατείχε πέρυσι, στην Τουρκία. Επίσης στην πέμπτη θέση ανέβηκε η Ιταλία, απομακρύνοντας φέτος από την πρώτη πεντάδα τη Δανία.
Στην Αττική, «Γαλάζια Σημαία» κέρδισαν, μεταξύ άλλων, η παραλία του Σχινιά, της Πουνταζέζας, της Αναβύσσου, του Λαγονησίου, της Βάρκιζας, της Βουλιαγμένης και της Βούλας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τον μεγαλύτερο αριθμό βραβευμένων ακτών συγκεντρώνει η Κρήτη, η οποία κέρδισε 97 Γαλάζιες Σημαίες, η Χαλκιδική με 47, η Ρόδος με 33 και με 32 Γαλάζιες Σημαίες η Κέρκυρα.
H Ρόδος
Αναφορικά με τους διακριθέντες δήμους, η Καλλιθέα Ρόδου κερδίζει τις περισσότερες Σημαίες με 26, ακολουθεί ο Αγιος Νικόλαος Λασιθίου με 22, ο Δήμος Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής με 12, ο Δήμος Σιθωνίας Χαλκιδικής με 9. Τέλος, από τα νησιά, τις καλύτερες ακτές διαθέτουν κατά σειρά η Κρήτη (97), η Ρόδος (33), η Κέρκυρα (32), η Μυτιλήνη (10), η Ζάκυνθος, η Σκιάθος (8).
Όσον αφορά στις διαδικασίες του προγράμματος, η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο «γαλάζια σημαία» πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Για την ακτή υπάρχουν συνολικά 29 κριτήρια, ενώ για τη μαρίνα 22 κριτήρια τα οποία συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες: α. καθαριότητα θάλασσας και ακτής, β. οργάνωση ακτής, γ. ασφάλεια επισκεπτών, δ. προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ποιότητα
Η γαλάζια σημαία είναι ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας που απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα συνολικά 29 κριτήρια που αφορούν στην καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE) που εδρεύει στη Δανία, με 58 χώρες - μέλη από όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα, χειριστής του προγράμματος από το 1992 είναι η περιβαλλοντική οργάνωση ΕΕΠΦ. Χορηγοί του προγράμματος είναι η Τράπεζα Alpha Bank και ο όμιλος Alapis.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
6 σχόλια:
oeo αλλα εχει και καλυτερες ;)
φιλι
Εκεί που δεν φτάσαν οι "βάρβαροι".... και πως να πας εκεί;
Kαλημέρα Λενάκι!
Πάλι καλά που μας βγάλαν δεύτερους, αν και προβλέπω να χάνουμε έδαφος στο μέλλον.. Δεν είμαστε όσο πρέπει συνειδητοποιημένοι στα θέματα: καθαριότητα, τιμές και σωστό σέρβις.
Εύχομαι να γίνουν σοβαρές προσπάθειες απο όλους μας.
Καλή σου μέρα :)
MAKAΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ.
ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΕ.
KAΛΟ ΜΗΝΑ.ΕΙΔΕΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ 31/5.
Σκρουτζάκο, άμα έβαλες εμένα για υπουυργό εξωτερικών ήρθε και έδεσε το γλυκό..
Δημοσίευση σχολίου