Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Αλάτσι... με άρωμα Κρήτης



Για την κρητική κουζίνα αλλά και για τη φιλοσοφία των κατοίκων της σε ό,τι αφορά τη διατροφή, μπορεί να πει κανείς πάρα πολλά. Όμως όταν πρόκειται για φαγητό είναι καλύτερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα λόγια να λιγοστεύουν και τα πιάτα να περισσεύουν.


Κάπως έτσι πρέπει να σκέφθηκε όταν αποφάσισε να φτιάξει το «Αλάτσι» ο γνωστός και επιτυχημένος δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης. Έχοντας αποδείξει εδώ και καιρό ότι τα πάει καλά με τα λόγια, αποφάσισε να μας πείσει ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και με τα πιάτα. Και φαίνεται ότι το πετυχαίνει.

Η αναζήτηση αυθεντικής κρητικής κουζίνας δεν αποτελεί κάτι καινοφανές για την αθηναϊκή εστίαση. Την περσινή σεζόν δύο νέα μαγαζιά στήριξαν την επιτυχία τους στη συγκεκριμένη εντοπιότητα της κουζίνας που πρόσφεραν. Φέτος το «Αλάτσι» -το θαλασσινό αλάτι δηλαδή- ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι αναζητήσεις μας γύρω από το φαγητό, έχοντας ταλαιπωρηθεί από άκαρπες προσπάθειες διαφοροποίησης και γευστικά ολισθήματα, στρέφονται σε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: πρώτης ποιότητας πρώτες ύλες και καθαρές προσεγγίσεις στη μαγειρική τους.

Γέννημα θρέμμα των Χανίων, ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλησε λοιπόν να μας μυήσει στις μυρωδιές, στη γνήσια χανιώτικη κουζίνα και στη φιλοξενία της πατρίδας του.

Εύλογα ίσως να αναρωτηθεί κανείς αν αρκεί μόνο ένα γνωστό όνομα και μια καλή ιδέα για να στηθεί ένα επιτυχημένο εστιατόριο. Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος όταν τον ρωτάς, εξιστορώντας τις προσπάθειες που έκανε εδώ και αρκετό καιρό για να εντοπίσει τις καλύτερες πρώτες ύλες, τους αυθεντικούς προμηθευτές και ακόμη για να συγκεντρώσει την κατάλληλη ομάδα ανθρώπων που μαζί έφτιαξαν και «τρέχουν» το εστιατόριο. Και το τελικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, σκορπίζοντας απλόχερα τις μυρωδιές και τις γεύσεις της κρητικής γης.

Λουκάνικο καπνισμένο με φασκομηλιά και θύμο, απάκι και σύγκλινο από το Κόκκινο Μετόχι, μια γευστική τριλογία που σε βάζει αμέσως στο πνεύμα της κρητικής κουζίνας. Ευωδιαστά αυγά με στάκα, για αρχή και για τη συνέχεια τα ντολμαδάκια της Αργυρώς, ίσως τα πιο νόστιμα που έχεις δοκιμάσει.

Ανάλογα με την εποχή υπάρχουν χόρτα από την Κρήτη όπως σταμναγκάθι βραστό ή ωμό και εκπληκτικοί ασκολύμπροι που συνιστώ να ζητήσετε και ένα ποτήρι από το ζωμό τους με λίγο λεμονάκι. Καλτσούνι τηγανητό με μυζήθρα ή στο φούρνο με χόρτα και μυζήθρα. Ευωδιαστό γαμοπίλαφο του βοσκού με αρνί και στακοβούτυρο, πεντανόστιμο κατσίκι με σταμναγκάθι, καστελιανή χυλοπίτα που παρασκευάζεται από φρέσκα αυγά και γάλα και συνοδεύεται με ξερό ανθότυρο, λιαστή ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και τον πλούτο του στακοβούτυρου. Οι αντιστάσεις κάμπτονται στην θέα αλλά και στην γεύση της ονομαστής μπουγάτσας του Ιορδάνη που έρχεται κατευθείαν από τα Χανιά και σερβίρεται παραδοσιακά σε τσίγκινο πιάτο πασπαλισμένη με κριτσανιστή άσπρη ζάχαρη.

Η παγωμένη τσικουδιά αλλά και οι καλές οινικές επιλογές από τους κρητικούς αμπελώνες -και όχι μόνο- σε εναρμονίζουν πλήρως με το πνεύμα της Μεγαλονήσου. Νόστιμες, χορταστικές μερίδες και απόλαυση που σε κάνουν να αισθάνεσαι άρχοντας πληρώνοντας 30 ευρώ το άτομο.

ΑΛΑΤΣΙ, Βρασίδα 13, όπισθεν Χίλτον


Πηγή πληροφοριών: Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: