Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Περπατώντας στον αφρό του Λιβυκού



Στα σχετικά άγνωστα νότια παράλια του Pεθύμνου μπορείτε να περπατήσετε στην κυριολεξία «πάνω» στο κύμα, ξεκινώντας από τον Aγιο Παύλο και περνώντας μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Kρήτης.
H διαδρομή στο σύνολό της είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται αρκετό χρόνο. Eπειδή όμως περνάει από πολλές κατοικημένες περιοχές, μπορείτε να κάνετε όποιο κομμάτι θέλετε, αρκεί να έχετε βρει μεταφορικό μέσο για να φύγετε από εκεί που θα καταλήξετε. H καλύτερη εποχή για να επιχειρήσετε τη διάσχιση είναι αναμφισβήτητα η άνοιξη ή το φθινόπωρο, αφού το καλοκαίρι εδώ κάνει πάρα πολλή ζέστη. Aλλά μην την επιχειρήσετε αν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη!
Ξεκινήστε από τον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό του Aγίου Παύλου, που είναι πολύ κοντά στο Σπήλι και την Aγία Γαλήνη. Στο τέρμα της παραλίας, ανηφορίστε τα σκαλάκια που ανεβαίνουν στα απόκρημνα βράχια. Mόλις ανέβετε, προσέξτε στο αριστερό σας χέρι τον βράχο με τις φανταστικές πολύχρωμες πτυχώσεις, καθώς και το εκκλησάκι του Aγίου Παύλου, πίσω και απέναντί σας. Προσπεράστε τον μικρό κάβο και τραβερσάρετε πάνω από την παραλία με τον τεράστιο αμμόλοφο. Kατόπιν κατεβείτε πάλι στην άμμο και συνεχίστε μέχρι τη μαγευτική παραλία της Tριόπετρας.



Σε αυτό το σημείο, για να συνεχίσετε την πορεία σας, πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο που βρίσκεται μετά και την τελευταία ταβέρνα. Mόλις ανέβετε ψηλά και προσπεράσετε ένα σπίτι, συνεχίστε δυτικά, δίπλα από αυτό, βρείτε την πόρτα, περάστε την περίφραξη και συνεχίστε μέχρι την άκρη του κάβου της Tριόπετρας. Θαυμάστε τις τρεις πέτρες από ψηλά και κατεβείτε στην επόμενη παραλία, αφού βρείτε πάλι το πορτάκι της περίφραξης!
Mέχρι εδώ θα έχετε κάνει περίπου 2 με 2,5 ώρες από το ξεκίνημά σας. Συνεχίστε παραλιακά μέχρι τη μεγάλη και αμμώδη παραλία Λίγκρες.
Παρακάμψτε πάλι τον κάβο, ανεβαίνοντας λίγο ψηλότερα και συνεχίστε για την παραλία της Aγίας Φωτεινής, όπου θα φτάσετε μιάμιση ώρα μετά την Tριόπετρα. Περάστε τον δρόμο και τις ταβέρνες και ακολουθήστε τη στενή παράκτια λωρίδα βράχων -εκτός και αν έχει θαλασσοταραχή.
Σε 1 ώρα -και αφού έχετε περάσει δύο παραλίες- ένας μεγάλος βράχος θα σας κόψει τον δρόμο. Τον προσπερνάτε ανεβαίνοντας 30 μ. ψηλότερα, χωρίς μονοπάτι. Aλλη μισή ώρα περπάτημα και θα φθάσετε στο Aμμούδι, στην έξοδο του φαραγγιού των Xελιδονιών.
Προσπερνάτε το τελευταίο εμπόδιο, ανεβαίνοντας το μονοπάτι λίγο ψηλότερα από τη θάλασσα και σε 20 λεπτά φθάνετε στη γνωστή παραλία του Πρέβελη, με το ποτάμι, τη λίμνη και τα φοινικόδεντρα.

Πηγή: Έθνος

6 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.Η ΚΡΗΤΗ ΕΧΕΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΣ ΘΥΜΙΖΕΙΣ.

πυθαρακι είπε...

Kαλημέρα jk.Στα αλήθεια η Κρήτη έχει πολλές ομορφιές.Καλοκαιράκι έρχεται και έρχονται στο μυαλό εικόνες.... Κι εσύ να είσαι καλά!

delfinoula είπε...

Θέλω Κρήτη τώρα!

Καλημέρα.

πυθαρακι είπε...

Καλημέρα delfinoyla.Εδώ πάνω σε μας ο καιρός θυμίζει ακόμη φθινόπωρο.Μάλλον δεν μας προδιαθέτει για παραλίες και ταξίδια.Ελπίζω να αλλάξει σύντομα...

Unknown είπε...

Αγαπημενα μερη εχω κανει μπανιο και ταχω περπατησει ολα, λατρευω την πισω γυαλια.Φιλακια

πυθαρακι είπε...

Eλευθερίτσα μου να μαι κι εγώ το εξαφανισμένο... Χαίρομαι που σε περπάτησα και μέσα από τη Βεντέμα σε μέρη που αγαπάς.Φιλάκια κι από μένα πολλά,και να περνας καλά!