Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ταξίδι στην παράδοση και το περιβάλλον του Ζαρού Κρήτης



Στην Κρήτη, στα νότια του νομού Hρακλείου και σε απόσταση περίπου 45 χιλιόμετρων από το κέντρο της πρωτεύουσας του νομού, βρίσκεται χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα, στις παρυφές του Ψηλορείτη το χωριό Ζαρός .

Εκεί ,που το ψηλότερο βουνό της Κρήτης σμίγει με την πεδιάδα της Μεσαράς και χαϊδεύει το Λυβικό Πέλαγος, στην εσχατιά της Ευρωπαϊκής γης, βρίσκεται ένας τόπος αλλιώτικος, διαφορετικός και παράλληλα φυσικός. Οι ξεχωριστοί του άνθρωποι, πιστοί στην παράδοση και τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νησιού γενικότερα, πριν από δέκα χρόνια περίπου, ίδρυσαν έναν από του πιο δραστήριους σήμερα συλλόγους της περιοχής. Το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού.

Ο Σύλλογος προβολής και διαφύλαξης ιστορικού, πολιτιστικού και λαογραφικού υλικού των Κρητικών εθίμων και παραδόσεων έχοντας αρωγό σε κάθε προσπάθεια του το Δήμο Ζαρού, μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια έχει επιτύχει πολλά. Εκδηλώσεις για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Το περιεχόμενο τους φυσικά συνδέεται πάντα με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Διαγωνισμοί Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας, εκμάθηση κρητικών παραδοσιακών χορών και μουσικών οργάνων και γενικότερα η μελέτη και γνώση του ιστορικού λαογραφικού πολιτισμού της Κρήτης.

Ένας από τους κυριότερους στόχους του Συλλόγου είναι, η δημιουργία ενός κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου εντός του οποίου θα εκτεθούν παλαιά αντικείμενα που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της καθημερινής ζωής των παλαιότερων γενεών. Η εν λόγω προσπάθεια έχει ξεκινήσει και η διαδικασίες ανέγερσης του Μουσείου βρίσκονται σε εξέλιξη κατά την παρούσα χρονική περίοδο.

Πρόσφατα, στις 25 & 26 Απριλίου, το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κουζίνας. Μια εκδήλωση που αποτελεί πλέον θεσμό για το Λ.Μ Ζαρού, με τους συμμετέχοντες , αλλά και τους πολλούς επισκέπτες να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Με την βοήθεια τόσο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, όσο και του Δήμου Ζαρού, το διήμερο στέφθηκε με την απόλυτη επιτυχία. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έξω από το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου στο Ζαρό, έλαβε χώρα ένα πανόραμα γεύσεων και εκδηλώσεων . Καταπληκτικές δημιουργίες από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μάγειρες από όλο τον κόσμο, παραγωγή παραδοσιακής τσικουδιάς, αντικριστό κρέας, άφθονο κρασί και φαγητό για τους επισκέπτες συμπλήρωναν το πρώτο κομμάτι του πάζλ . Παράλληλα με τις εκδηλώσεις μαγειρικής, στο χώρο πραγματοποιούνταν έκθεση με θέμα φυσικά την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου και της ευρύτερης περιοχής.

Πολλά διαμορφωμένα περίπτερα, όπου ο επισκέπτης μπορούσε να δει, να ρωτήσει και να μάθει αρκετά για τα παραδοσιακά επαγγέλματα που παρουσιαζόταν από τους λιγοστούς που έχουν απομείνει να τα εξασκούν. Εκεί ήταν ο τσαγκάρης, ο αγγειοπλάστης, ο χαρκιάς, ο οργανοποιός, το εργαστήρι υφαντουργίας, αλλά και τόσα άλλα, ενώ λίγο πιο δίπλα ο γέρος με το γαϊδουράκι του θύμιζε στους παλιούς και μάθαινε στους νέους πως αλώνιζαν το σιτάρι στο αλώνι!

Φυσικά, από ένα τέτοιο πανόραμα εκδηλώσεων δεν μπορούσε να απουσιάζει ο ήχος της κρητικής λύρας, καθώς και οι παραδοσιακοί χορευτές που παρουσίασαν τους κρητικούς χορούς σε ένα τοπίο μαγικό μέσα στα βράχια, εκεί όπου σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο το ανοιχτό θέατρο Ζαρού.

Εικόνες φανταστικές, ,μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, με τους ανθρώπους του Λαογραφικού Μουσείου να νοιώθουν την ευχαρίστηση μέσα από τα μόνο θετικά σχόλια των επισκεπτών. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του προέδρου του Λ.Μ Ζαρού, κ. Γιώργου Δαμιανάκη, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια όλον τον κόσμο για την συμμετοχή και την βοήθεια του, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει για την διατήρηση και συνέχιση της παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Κάθε χρόνο και καλύτερα, κάθε χρόνο και περισσότερη συμμετοχή. Εκδηλώσεις που θυμίζουν στους παλαιότερους και μαθαίνουν στους νεώτερους. Γιατί η παράδοση και ο πολιτισμός μας αποτελούν τα ιδεώδη εκείνα τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού με τον πρόεδρο του κ. Γιώργο Δαμιανάκη συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια. Αξίζει να την στηρίξουμε!

6 σχόλια:

stratos o ψήστης είπε...

Aza να είσαι καλά που μας ταξιδεύεις...

Καραβάκι είπε...

Σε ευχαριστώ Στράτο.Τα ταξίδια έστω κι αν τα κάνουμε εδώ μέσα,πάντα μας βοηθούν να ξεφύγουμε.Καλό βράδυ!

cornel είπε...

so beautiful places...I love Greece !

Καραβάκι είπε...

Be well!Ι am glad you like Greece.I hope to see you again.

Ανώνυμος είπε...

http://www.mariatweety.blogspot.com
DEITE TO
DIADOSTE TO
MIA KOPELITSA MOLIS 23 ETON PALEUEI GIA NA ZEI
KANTE OTI MPOREITE
EUXARISTOUME OLOI OI FILOI TIS, AUTOUS POU TIN TIMOUN ME MIA AFIEROSI TOUS KAI EPISIMANSI TOU BLOG TIS STO BLOG TOUS

JONATHAN, MARILIA, FERNANDO

Καραβάκι είπε...

Aγαπητοί μου,σας ευχαριστώ για το σχόλιο.Το θέμα δεν είναι να κάνετε διαφήμιση στο κορίτσι αυτό,αλλά να σταθείτε πραγματικά δίπλα του.Την καλημέρα μου.