Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Οι κουλούρες


Η κουλούρα, το στρογγυλό κρητικό παξιμάδι, είναι ένα από τα κατ΄ εξοχήν κρητικά προϊόντα και μαζί με το ντάκο για αιώνες αποτελεί βασικό συστατικό της πασίγνωστης Κρητικής διατροφής. Είναι συνήθως κρίθινη, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που φτιάχνεται σταρένια ή μυγάδι (ααμεμιγμένα άλευρα).
Το ζύμωμα της κουλούρας αποτελούσε ολόκληρη τελετουργία για τα κρητικά νοικοκυριά. Γινόταν σε ξύλινη σκάφη και συνήθως όχι από μία αλλά από περισσότερες γυναίκες, μέλη της ίδιας οικογένειας ή γειτόνισσες, που μαζεύονταν για να ζυμώσουν μαζί και να φουρνίσουν. Η κουλούρα γινόταν από μια μακρόστενη λωρίδα ζύμης που αρχικά τυλιγόταν στρογγυλή και στη συνέχεια κοβόταν εγκάρσια για να ξεχωρίσει το "πανωκαύκαλο" από το "κάτωκαύκαλο".
Οι κυλούρες αποθηκεύονταν και χρησιμοποιούνταν ως καθημερινό ψωμί, συνήθως βρεγμένες. Επίσης αποτελούσαν μαζί με το τυρί και τις ελιές το συνηθισμένο προσφάι που έπαιρναν στο χωράφι και έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σήμερα στα χωριά της Κρήτης ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ξυλόφουρνοι και νοικοκυριά που ζυμώνουν και φουρνίζουν.

Αναλυτικές πληροφορίες για το κρητικό παξιμάδι και την ιστορία του, καθώς και συνταγές μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του συνεταιρισμού παραγωγών κρητικού παξιμαδιού www.paximadi.gr.

8 σχόλια:

korinoskilo είπε...

μιαμ !!!!

πυθαρακι είπε...

Μιαμ...;Χμ... πεινάς μικρό;

Unknown είπε...

Πυθαρακι μου ολα στη κρητη ειναι ωραια.Φιλια

πυθαρακι είπε...

Το ξέρω Ελευθερίτσα μου!Το ξέρω!Το έζησα από πολύ κοντά το νησί.Πιο κοντά δεν γινόταν... Φιλάκια και σε σένα!

Aristodimos είπε...

"Σήμερα στα χωριά της Κρήτης ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ξυλόφουρνοι και νοικοκυριά που ζυμώνουν και φουρνίζουν"

Ακριβως πολυ σωστα το ειπες ΕΥΤΥΧΩΣ ακομα υπάρχουν ανθρωποι και νοικοκυρια που κρατανε τα ηθη και τις παραδοσεις ζωντανές.

Ευχομαι να εισαι καλά.

Την αγάπη και τα φιλιά μου

Αρης

stratos o ψήστης είπε...

Πυθαράκι καλώς σε βρήκα. Το ιστολόγιο σου δεν εμφανίζεται στους αναγνώστες. Να είσαι καλά.

πυθαρακι είπε...

Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι για να κρατούν τις ισορροπίες καλέ μου Άρη.Ευτυχώς... Καλά είμαι.Εσένα δεν θέλω να βλέπω θλιμένο.Φιλάκια κι από μένα πολλά!Να είσαι καλά!

πυθαρακι είπε...

Kαλώς ήρθες Στράτο!Έχω κάποια προβληματάκια με τα μπλοκ αλλά ελπίζω να τα διόρθωσα.Αλλιώς... ουφ... δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω.Καλό βράδυ!