Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Στο νησί των γενναίων


Δεν είναι απλώς νησί, ούτε καν μια μικρή αυτόνομη χώρα. Η Κρήτη είναι μια ήπειρος σε σμίκρυνση και η φύση της είναι αποτέλεσμα μιας θεϊκής συνωμοσίας που αποφάσισε να τοποθετήσει εδώ αμμόλοφους και φαράγγια, φοινικόδαση και ψηλά βουνά, παραλίες με πολυνησιακό DNA και απέραντα οροπέδια. Το ανθρώπινο αποτύπωμα, πάλι, άφησε μερικούς από τους συγκλονιστικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, ιστορικά μοναστήρια, μιναρέδες και συναγωγές, μεσαιωνικές πολιτείες και μικρά χωριά. Δραστική ουσία, βέβαια, είναι πάντα η ιδιόμορφη ψυχή και κουλτούρα της, η οποία και κάνει τον επισκέπτη να θέλει να γυρίζει σε αυτό το νησί ξανά και ξανά. 

Ο Βορράς

Το Ηράκλειο θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια έχει υποβληθεί σε πλαστική εγχείρηση και το αποτέλεσμα είναι επιτυχημένο. Η πεζοδρόμηση της οδού 25ης Αυγούστου έδωσε επιπλέον ακτινοβολία στα δύο ορόσημα της πόλης, τη μοναδικής ομορφιάς εκκλησία του Αγίου Τίτου και την εκθαμβωτική Λότζια, ενώ η αισθητική αναβάθμιση της παραλίας προσέδωσε στην πόλη κοσμοπολίτικη αύρα. Προσθέστε σε αυτό την αέναη ζωή στους πεζόδρομους και τις πλατείες της, έναν συνωστισμό από καταστήματα, bar-restaurant και καφενεία και έχετε μια γοητευτική νησιωτική «μητρόπολη». Με επίκεντρο το Ηράκλειο, οι επιλογές για εικόνες και εμπειρίες είναι αμέτρητες: αρχαιολογικό σαφάρι στην Κνωσσό, ρακί και ντόπια εδέσματα στην πλατεία του πρότυπου χωριού Αρχάνες, βουτιές στα τιρκουάζ νερά των κολπίσκων της Χερσονήσου, ψητή πέστροφα με φόντο την καταπράσινη λίμνη στο Ζαρό.

Το Ρέθυμνο, από την άλλη, συνεπαίρνει τον ταξιδιώτη αφού η παλιά πόλη του, μεγάλη και δαιδαλώδης, χαρακτηρίζεται από υπερχείλιση ζωής: Δίπλα στο Νερατζέ Τζαμί, τη Φορτέτσα, τη βενετσιάνικη κρήνη Ριμόντι και τη Λότζια, δίπλα στα αρχοντικά με τα μαρμάρινα θυρώματα με τις λατινικές επιγραφές, υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν που αποτελείται από παραδοσιακά κουρεία, ρακάδικα, μποέμ μπαρ και άλλα μικρά μυστικά της ρεθυμνιώτικης ζωής. Στην ενδοχώρα του νομού, αξίζει να ανεβείτε ως τα Ανώγεια, την πατρίδα του Ξυλούρη, να οδηγήσετε ως το οροπέδιο της Νίδας με το εξωγήινο τοπίο, να περιηγηθείτε σε όλη την επαρχία Μυλοποτάμου, αλλά και να επισκεφτείτε την φρουριακή μονή Αρκαδίου που εκτός από σύμβολο ελευθερίας, έχει μοναδική αρχιτεκτονική και αυλή που μαγεύει.

Ο Νότος 

Με άλλο άρωμα και κλίμα, κάτι που οφείλεται τόσο στο Λιβυκό Πέλαγος όσο και στους ρυθμούς της ζωής, ο Νότος σε υποχρεώνει να χαλαρώσεις. Από τον παραλιακό Λέντα, στον Νομό Ηρακλείου και τον Δυτικό (ή Δισκό, όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι) στην παραλία του οποίου υπάρχουν ακόμα χίπις, ώς τον καταπράσινο κάμπο της Μεσαράς και τη Φαιστό, που επιβεβαιώνει όπως και τόσοι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας ότι οι αρχαίοι έκτιζαν πάντα σε μοναδικές τοποθεσίες, η νότια Κρήτη είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό για το μυαλό και το σώμα.

Στο νότιο Ρέθυμνο, το ιδανικότερο μέρος για να αποβάλεις τις αστικές τοξίνες είναι ο Αγιος Παύλος. Η διάφανη λαμπερή θάλασσα, η γκρι σκούρα άμμος, και μία αίσθηση γλυκιάς απομόνωσης είναι τα συστατικά του, ενώ στη διπλανή παραλία με τους αμμόλοφους, το καλοκαίρι αποκτάει εξωτική επίγευση. Οδηγώντας δυτικότερα, ο επισκέπτης ανακαλύπτει και άλλες απέραντες παραλίες: την Τριόπετρα με τους τεράστιους βράχους, τις εντυπωσιακές Λίγκρες και, φυσικά, τη διάσημη Πρέβελη.

Διαμονή & Γεύσεις

Από πολυτελή resort ως αγροτουριστικούς ξενώνες, στην Κρήτη οι επιλογές διαμονής είναι αμέτρητες: Στο Ηράκλειο, στο ανακαινισμένο Galaxy Hotel (www.galaxy-hotel.com),  στην Αμμουδάρα στο Candia Maris (www.maris.gr),  στις Αρχάνες στο Kalimera Archanes Village, μέλος των Historic Hotels of Europe (www.archanes-village.com).  Στη Χερσόνησο, στο Αldemar Royal Mare Village & Thalasso (www.aldemarhotels.com).  Στo Ρέθυμνο, στις σουίτες του Avli Lounge Apartments, στην παλιά πόλη (www.avli.gr).  Στην επαρχία Μυλοποτάμου, στο Εναγρον, υπόδειγμα αγροτουριστικής μονάδας (www.enagron.gr)  και έξω από τα Ανώγεια, στο εντυπωσιακό Delina Mountain Resort (www.delina.gr).  Στον Αγιο Παύλο, στα studios του Cavos Melissa ? 3 από τα οποία έχουν οντά - με θέα στο Λιβυκό πέλαγος (www.agiospavloshotel.com).  

Το φαγητό στην Κρήτη είναι γιορτή και η τοπική κουζίνα πολύ νόστιμη. Στο Ηράκλειο, δοκιμάστε γαριδόσουπα και φρέσκο ψάρι στα Θαλασσινά (Καλών Λιμένων 27, 2810 251378) και κρέας στις Παρασιές (Πλατεία Ιστορικού Μουσείου, 2810 225009). Στην Ανω Χερσόνησο, κατσίκι και αρνί οφτό, αλλά και ανθόγαλο με ζυμωτό ψωμί στα Πέτρινα (28970 21976). Στις Αρχάνες, ντολμαδάκια και κρεατότουρτα στον Λύκαστο (2810752433). Στον Ζαρό, πέστροφα στη Λίμνη, δίπλα στις όχθες της τεχνητής λίμνης Βοτόμου (28940 31338). Θεσμό της κρητικής γαστρονομίας αποτελεί η Αυλή στο Ρέθυμνο (www.avli.gr)  σε βενετσιάνικο αρχοντικό με δροσερό και κατάφυτο κήπο, όπου εκτός από εστιατόριο στεγάζει επίσης το deli -παντοπωλείο Raw Materials αλλά και το ρακάδικο Raki Baraki. Στην Αγία Γαλήνη, δοκιμάστε ξιφία με λεπτοκομμένα λαχανικά στον Κώστα (28320 91323). Στο χωριό Κάτω Πόρος, αναζητήστε την καλτ ταβέρνα Σάρακας, για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της.

ΜΑΡΘΑ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ

7 σχόλια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Πολύ ωραία τα γράφεις.
Γεμάτα χρώματα και μυρωδιές της Κρήτης!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΜΟΝΑΔΙΚΗ Η ΚΡΗΤΗ.ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ.

πυθαρακι είπε...

Στέλιο άργησα αλλά ήρθα... Χαίρομαι που σε βλέπω.Την καλημέρα μου!

πυθαρακι είπε...

JK την Ιεράπετρα την αγαπώ πολύ...Η Κρήτη θέλει να έχεις ανοιχτή ψυχή για να την καταλάβεις.Πάντα σε ετοιμότητα.Καλό καλοκαίρι και σε σένα!Αν και λίγο αργοπορημένα... Να είσαι καλά!

Idom είπε...

Το αγαπημένο μου Κρητικό ανέκδοτο:

Στο σχολείο η δασκάλα ζητά από τον Μανωλάκη να πει τις 5 ηπείρους:
Ο Μανωλάκης λέει: "Εμ..., είναι η Αμερική, η Ευρώπη, η Ασία, η Κρήτη και η Αφρική"
"Και η Αυστραλία;!", ρωτά η δασκάλα.
"Μα, κυρία, η Αυστραλία είναι νησί!"

Idom

πυθαρακι είπε...

Idom να σαι καλά!Πολύ καλό το ανέκδοτο!Εμ δίκαιο είχε ο Μανωλάκης.Η Αυστραλία είναι η λάθος ήπειρος,όχι η Κρήτη!Την καλημέρα μου!